[...] czemu można zjeść jej więcej (istotne dla osób spożywających spore ilości węglowodanów). Minusy: dostępność, obecność glutenu, mała zawartość magnezu. Podsumowanie Kasze bez wątpienia powinny być stałym elementem diet bazujących na węglowodanach jako źródle energii. Warto spożywać różne, urozmaicając w ten sposób dietę i nie ograniczając się [...]
[...] z enzymem go rozkładającym. Zwykle chorzy z wtórną nietolerancją mogą spożywać około 10 g laktozy na dzień, co odpowiada np.: jednemu jogurtowi (180 g). Na rynku są dostępne bezpieczne produkty mleczne, które podczas produkcji zostały wzbogacone o beta-galaktozydazę (laktazę), dlatego bez obaw mogą być spożywane przez osoby z nietolerancją. [...]
[...] nie brać, tylko zacząć jeść i ćwiczyć. Dla tych ludzi jest po prostu za wcześnie na myślenie o farmakologii. Jest im zbędna, ponieważ są w stanie osiągnąć zaskakująco dużo bez wspomagania. Dla przeciętnego mężczyzny trenującego „na sucho” osiągalne jest wyciskanie 120-150 kg leżąc, 150-200 kg w martwym ciągu, podciąganie się na drążku z [...]
[...] czas gotowania około 8-10 minut. Minusy: obecność glutenu, błonnik w sporej ilości może być minusem w przypadku osób ze sporym udziałem węglowodanów w diecie. 2. Makaron bezglutenowy kukurydziany Pastani 500 g Dostępny jedynie w Biedronce makaron kukurydziany, bezglutenowy. Smak przypominający zwykły makaron durum. Niestety kukurydza jest [...]
[...] dawek doustnych lub 1,25 mln śmiertelnych dawek wziewnych”. Niestety, w Internecie, w dobie Facebooka bardzo szybko roznoszą się fałszywe wiadomości, dane bez podparcia naukowego lub wręcz nieistniejące eksperymenty. A kto próbuje weryfikować dane pochodzące np. z infografik lub chwytliwe nagłówki? Czy jedzenie owoców sprzyja [...]
[...] którymi dysponuje firma Allnutrition mamy okazję zaspokoić swoje pragnienie na jakieś słodkie produkty, gdyż takie fit ciastka można spokojnie wliczyć w swój bilans i bez wyrzutów sumienia wkomponować w codzienny jadłospis. Warto zatem przyjrzeć się ofercie ALLNUTRITION: Protein Cookie Cream Odpowiedni dla osób, które nie tolerują [...]
[...] żywności postrzeganej jako „zła” (ciasta, hamburgery, kebaby, pizza, drobne solone przekąski, słodycze). Bardzo wiele osób nie pamięta co i kiedy je. A więc takie dane są bezwartościowe. 4. Większość ludzi nie ma pojęcia o wartości kalorycznej pokarmów, wadze porcji, więc takie dane są często bezwartościowe. Jeżeli nie rozumiesz problemu [...]
Bycie na diecie bezglutenowej stało się w ostatnich latach niezwykle popularne. Dla niektórych osób całkowite wyeliminowanie glutenu z diety jest konieczne z punktu widzenia zdrowia. Wielu ludzi unika glutenu, ponieważ jest to teraz modne i myślą, że dzięki temu stracą na wadze lub po prostu utożsamiają dietę bezglutenową, jako zdrowszą, nawet [...]
Parówki kojarzą się nam raczej z kiepskiej jakości produktem, ale znaleźć można ich zwolenników. Jeśli znudziły Ci się omlety na śniadanie, poniższe zestawienie pomoże Ci dokonać wyboru, po które parówki sięgnąć, gdy najdzie Cię na nie ochota. Tarczyński Parówki z fileta Skład: filet z kurczaka 85%, woda, skrobia, sól, cukier, przyprawy i aromaty [...]
Internet zmienił i poprawił funkcjonowanie wielu ludzi, ale jak to zwykle bywa – nie ma róży bez kolców. Korzystanie z globalnej sieci niesie za sobą liczne zagrożenia oraz problemy. Dla globalnej sieci typowy jest przesyt informacyjny oraz niska jakość dostępnych danych. W pisanych przeze mnie materiałach umieszczam solidną listę bibliograficzną. [...]
[...] obecność karagenu. Jogurt ten jest kaloryczny. Wniosek Jak widać, skład jogurtów pitnych jest bardzo różny, ciężko wybrać taki, który można byłoby spożywać w naszej diecie bez obaw. Natomiast uważam, że takim produktem może być jogurt pitny z firmy Zott, naturalny, który w składzie nie zawiera zbędnych substancji. Jeśli mamy ochotę, zawsze [...]
[...] chlorowane węglowodory znajdowano w wielu gatunkach zwierząt czy roślinach, sukralozy nigdzie nie udało się znaleźć Podsumowanie Mógłbym jeszcze kilkanaście stron przytaczać bezsensowne mity, niczym niepodparte opinie oraz inne treści dotyczące sukralozy, jakie możesz znaleźć w Internecie. Wokół siebie masz setki trucizn, po większość z nich [...]
[...] zaobserwować ich obecność w dietach. Coraz bardziej popularne jednak stają się płatki jaglane, między innymi z uwagi na brak demonicznego glutenu czy strawność. Oba produkty bez wątpienia mają swoje wady i zalety. Jednak, który z nich jest lepszy, gdy zsumujemy wszystkie za i przeciw? Na to pytanie postaram się odpowiedzieć w tym artykule. [...]
W Internecie zwykle masz do czynienia ze skrajnościami. Niestety w życiu zjawiska niezwykle rzadko mają charakter zero-jedynkowy, bez odcieni szarości, bez zróżnicowania i bez przyjęcia pewnej skali. To znaczy, nie można definitywnie określić, iż cukier jest trucizną, bez podania, w jakiej ilości jest codziennie zjadany, bez określenia czy dana [...]
W poprzednich częściach tekstu zwróciłem uwagę na mechanizmy funkcjonowania popularnych mitów. Często brak wiedzy powoduje strach, a obiegowe mity biorą się z braku znajomości tematu. Zwykle w micie kryje się ziarenko prawdy, np. „paracetamol jest groźny dla wątroby”. Podobne wyniki uzyskali Yaseen i wsp., którzy badali stosowanie gumy arabskiej [...]
[...] spożycia białka, jedząc jego pełnowartościowe źródła i przyjmując określone nawyki, takie jak dokładne przeżuwanie pokarmu. Zwiększenie podaży białka w diecie jest w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia i nie niesie za sobą żadnych zagrożeń. Źródła: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18448177 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15941879 [...]
[...] takim plotkom może być wykształcenie niezdrowego podejścia do jedzenia… Zakazany owoc smakuje najlepiej Wiele produktów żywnościowych, szczególnie tych przetworzonych, bez zbędnych skrupułów można po prostu wyeliminować z jadłospisu. Za przykład całkowicie zbędnego składnika menu posłużyć mogą słodycze, których obecność w menu ma tylko [...]
Kabanosy raczej rzadko goszczą u osób aktywnych w codziennej diecie, ciężko też znaleźć te z dobrym składem, ale postarałem się przedstawić wam zestawienie tych, które najczęściej można spotkać na półkach. Zobaczmy, co producenci dodają do tych produktów. Czy są zdrowe? Czy znaleźć można takie z dobrym składem? Jakie wybierać? Olewnik Stara [...]
[...] nim koncentrat białka serwatkowego WPC 80 Pure 700 g, czyli najwyższej jakości produkt, na które teraz stać już każdego. Właściwości WPC 80 Pure idealny profil aminokwasów, bez zbędnych dodatków glicyny, tauryny czy kreatyny, bardzo ekonomiczna cena w stosunku do ilości odżywki w opakowaniu, skład potwierdzony badaniami w akredytowanym [...]
[...] tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana Mąkę jaglaną uzyskuje się z ziaren prosa bogatego w składniki odżywcze. Można zastąpić nią mąkę pszenną w [...]